Winkelen

De inwoners van Reykjavik staan bekend als zeer modebewuste mensen. Het spreekt bijgevolg voor zich dat er in de stad verschillende leuke plaatsen zijn terug te vinden waar je goed kunt winkelen. De belangrijkste winkelstraat is zonder enige twijfel Laugavegurinn. In deze winkelstraat kan je niet alleen kennismaken met winkels die kleding van IJslandse ontwerpers verkopen, maar krijg je ook een ruime keuze voorgeschoteld aan kledingstukken van bekende, internationale ontwerpers. Uiteraard is Laugavegurinn niet de enige winkelstraat in de stad die de moeite waard is om te bezoeken. Verder kan je er bijvoorbeeld ook nog voor kiezen om eens rond te lopen in de straten Aðalstræti (welke meteen ook de oudste straat van de stad is), Hafnarstræti, Austurstræti, Lækjargata en Bankastræti.

Reykjavik telt ook een heus shoppingcenter genaamd Kringlan. Dit indrukwekkende shoppingcenter bestaat uit in totaal maar liefst 150 verschillende winkels. Uiteraard kan je hier ook perfect tafelen in één van de vele restaurants. Hier is trouwens ook het befaamde Hard Rock Café gevestigd. Kringlan is lang niet het enige winkelcentrum van het eiland. Shoppers kunnen bijvoorbeeld ook hun hart ophalen in het shoppingcenter Smaralind. Deze is gelegen op Kopavogur en beschikt over zo’n kleine 70 winkels. Tot slot is er nog een derde winkelcentrum die weliswaar een stuk kleiner van omvang is. Dit winkelcentrum is gelegen in het havenstadje Hafnarfjorður. Toch loont het beslist de moeite om tijdens een bezoek aan het stadje ook even binnen te springen in dit winkelcentrum.

Een absolute aanrader om eens een bezoekje aan te brengen tijdens je verblijf in IJsland is ongetwijfeld de rommelmarkt Kolaportið. Deze wordt iedere zaterdag en zondag gehouden in een oude havenloods. Je kan er niet alleen allerhande leuke (typisch IJslandse) spulletjes kopen, daarnaast kan je hier ook kennismaken met de beste IJslandse specialiteiten. Tel daarbij ook nog eens op dat de prijzen op deze rommelmarkt uiteraard een stuk lager liggen dan in de normale winkels op IJsland het geval is en je hebt meteen voldoende redenen om er ook even een bezoekje aan te brengen.

Tip: Terugbetaling van 15% BTW

In IJsland wordt standaard over alle verkochte goederen een BTW aangerekend van 25 procent. Dat is uiteraard behoorlijk hoog, maar in bepaalde gevallen is het mogelijk om een terugbetaling te krijgen ter waarde van 15% van de door jou betaalde BTW. Dit is echter uitsluitend mogelijk wanneer je beschikt over een terugbetalingscheque (te verkrijgen bij de toeristische dienst), indien je rekening houdt met het minimumbedrag van 4000 IJslandse kronen (zo’n 45 euro) en je de aankopen doet in een winkel waar een tax-free sticker in terug te vinden is. Op deze manier kan je toch een meer dan behoorlijk bedrag op je aankopen in IJsland besparen.