Weer en klimaat Reykjavik

Het weer in Reykjavik is in de praktijk altijd een factor om rekening mee te houden. Voor elke vakantie die je gaat ondernemen naar IJsland geldt dan ook dat het weer ongelofelijk onvoorspelbaar kan zijn. Het ene moment is er geen wolkje aan de lucht terwijl enkele minuten later de regen met bakken uit de lucht kan vallen. Hou bovendien ook zeker rekening met het mogelijke verschil in weerbeeld tussen het noorden en het zuiden van IJsland. In ieder geval, wil jij graag meer te weten komen over het weer in Reykjavik en bij uitbreiding in heel IJsland? Dan ben je daarvoor op deze pagina absoluut aan het juiste adres!

Welk weer kan je in Reykjavik verwachten?

Reykjavik beschikt over een koel zeeklimaat. Deze zorgt er voor dat de winters relatief mild zijn terwijl de temperaturen ook in de zomer nooit echt hoge waarden bereiken. Tijdens de winter balanceren de temperaturen in de dag rond het vriespunt. ‘s Nachts is er dan doorgaans sprake van lichte tot gemiddelde vorst. In het bijzonder de invloed van het warme oceaanwater zorgt er voor dat de temperaturen ook ‘s nachts tijdens de winter niet zelden boven het vriespunt kunnen uitkomen. Dat is voor veel mensen die Reykjavik in de winter bezoeken een grote verrassing. Let wel, is er sprake van een noordelijke stroming? In dat geval wordt er koude poollucht aangevoerd waardoor de temperaturen al snel extreem onderuit kunnen gaan. In dit geval duikt de temperatuur ‘s nachts dan ook niet zelden tot min twintig graden of nog lager.

Wanneer kan je rekenen op het beste weer in Reykjavik?

Voor Reykjavik geldt dat er op jaarbasis sprake is van zo’n 1300 zonuren. Bovendien valt er gemiddeld zo’n 800 millimeter neerslag en zijn er 225 neerslagdagen te noteren. Bovendien dient er rekening mee te worden gehouden dat het niet zelden voorkomt dat verschillende depressies in een hoog tempo over IJsland trekken. Deze zorgen er voor dat er niet zelden hoge windsnelheden op het eiland worden gemeten. Tijdens de zomer een bezoek brengen aan Reykjavik en omgeving zorgt er voor dat je kan rekenen op temperaturen welke gemiddeld rond de 13 à 15 graden zullen zijn gelegen. Het is dan ook eerder zelden dat er echt zomerse waarden bereikt van zo’n 25 graden. Toch is die kans wel degelijk aanwezig. Het beste weer met de minste neerslag is veelal weggelegd voor de maanden juni en juli, al is ook augustus doorgaans een prima maand.

Actueel weerbericht van Reykjavik

Zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina moet je de weersvoorspelling voor Reykjavik en omgeving in de praktijk veelal met een stevig korreltje zout nemen. Het weerbericht van Reykjavik geeft je weliswaar steeds een indicatie van wat je kan verwachten, maar het weer kan in sneltempo omslaan. Omwille van deze reden wordt het dan ook aangeraden om regelmatig even terug de geüpdate weersvoorspelling voor Reykjavik te bekijken. Dit niet in het minst op het ogenblik dat je van plan bent om een verre excursie te ondernemen.

Zoals eerder reeds aangegeven dien je er bovendien ook altijd rekening mee te houden dat er sprake kan zijn van behoorlijke verschillen op vlak van weerbeeld tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van IJsland. Wil je graag de actuele weersvoorspelling voor Reykjavik ontdekken? Dat kan door even het onderstaande weerbericht te bekijken!