Van oud naar nieuw in Reykjavik

Elk jaar opnieuw worden er lijsten opgemaakt met de populairste bestemmingen ter wereld om nieuwjaar te vieren. Niet zelden zitten daar een aantal op het eerste zicht niet zo bekende locaties bij, waaronder ook de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Algemeen wordt Reykjavik nochtans aanzien als een bijzondere plaats om de overgang van oud naar nieuw te vieren. Er worden die avond uiteraard heel wat evenementen op touw gezet, maar toch draait de jaarwissel op IJsland eigenlijk vooral op traditionele waarden. Bent u eveneens tijdens de jaarovergang in Reykjavik en wilt u graag weten hoe daar het nieuwe jaar in te zetten? We vertellen er u op deze pagina graag alles over!

Reykjavik’s Cathedral

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar Reykjavik’s Cathedral is the place to be op oudejaarsavond. De avond begint voor de meeste IJslanders namelijk in de kerk. Zij die er niet bij kunnen zijn luisteren massaal naar de radio zodat ze de viering toch niet missen. Na afloop van de viering gaan de meeste mensen aan tafel en genieten ze van een uitgebreide eindejaarsmaaltijd. Veel inwoners van Reykjavik en IJsland kiezen er voor om de jaarwisseling voor een stukje thuis door te brengen. Dat geldt niet voor de volledige avond, maar na het diner wordt doorgaans nog even de televisie opgezet. Traditioneel wordt iedere oudejaarsavond immers het programma Áramótaskaupið uitgezonden. Dit programma steekt de draak met figuren die doorheen het jaar bepaalde aandacht hebben gekregen. Het gaat daarbij veelal om artiesten, politiekers en prominente zakenmensen. De show is bijzonder populair bij de inwoners van IJsland.

De overgang van oud naar nieuw

Uiteraard moet de jaarwisseling in Reykjavik bijzonder uitbundig gevierd worden. De IJslandse stad staat namelijk niet voor niets bekend omwille van haar uitbundige nachtleven. Mensen komen in alle uithoeken van de stad op straat en verzamelen op pleintjes om er samen gezellig naar de talrijke vuurwerkshows te kijken. Het vuurwerk dat in Reykjavik wordt afgestoken is zonder twijfel absoluut de moeite waard. Samen met de prachtige omgeving waarin de stad is gelegen levert het beelden op die je nooit of te nimmer nog zal vergeten. Na afloop van het vuurwerk wordt er tot in de vroege uurtjes feest gevierd. Eigenlijk bestaat er in Reykjavik op oudejaarsavond slechts één regel, namelijk hoe lager de temperaturen, des te heter het uitgaansleven wordt! Hoe dan ook, kunt u zich vrijmaken en zoekt u nog een geschikte locatie om de jaarwisseling te beleven, dan is Reykjavik zeker en vast een aanrader!