Uitgaan

Wanneer u als jongere of als jong volwassene een bezoekje brengt aan de IJslandse hoofdstad Reykjavik is de kans groot dat u eens zult willen proeven van het IJslandse uitgaansleven. Op deze pagina laten we u kennismaken met enkele interessante uitgaansplaatsen in de IJslandse hoofdstad.

Veel toeristen die voor het eerst naar IJsland afzakken denken dat er maar weinig te beleven valt. Het uitgaansleven zal er net als de tijd wel even stil hebben gestaan, maar al snel komen ze tot de vaststelling dat niets minder waar is. Reykjavik is een bijzonder bruisende stad, waar het uitgaansleven op vrijdag en zaterdag helemaal uit z’n voegen barst. Discotheken en clubs zijn alleen op deze dagen geopend terwijl het feest pas echt op gang komt na middernacht. IJslanders hebben de gewoonte om voor het uitgaan bij één van de vrienden thuis af te spreken om reeds iets te denken. Vooral de hoge prijs van het alcohol zal hier zonder enige twijfel zijn invloed op hebben.

Hou er in ieder geval rekening mee dat deze prijzen soms echt overdreven hoog kunnen liggen. Voor een biertje betaal je al snel tussen de vijf en de negen euro. Rond middernacht kunnen aan de populairste clubs grote wachtrijen staan terwijl binnen vaak (al dan niet strenge) kledingvoorschriften gelden. Met een jeansbroek of sportschoenen wordt je vaak de toegang tot de club ontzegt. Wil je op weekdagen een stapje in de IJslandse wereld zetten, hou er dan rekening mee dat de meeste bars om één uur reeds gesloten zijn. In het weekend blijven dezelfde bars echter steevast geopend tot zeven of zelfs acht uur ‘s morgens.

De grootste nachtclub in Reykjavik is Nasa. De jonge club opende pas in 2001 haar deuren, maar is vanaf dat ogenblik meteen de populairste club van de stad. Op het podium van de club staan geregeld nationale en internationale artiesten. Ook club Pravda is één van de beste clubs van de stad en IJsland. De club opende zijn deuren iets vroeger dan Nasa, namelijk in 1994. Vervolgens is er nog Kaffibarinn. In deze bar treedt ieder weekend wel één of meerdere dj’s op.

Voor de oudere jongeren onder ons is er de Thorvaldsen Bar. Deze bar is geliefd bij dertigplussers, terwijl de Sirkus de absolte “place to be” is voor de alternatieve scène van Reykjavik. Jazz- en bluesliefhebbers leven zich uit in de Q-bar terwijl iedereen die graag veel keuze heeft op vlak van alcoholoische dranken in de Rex moet zijn. Een absolute topper is zonder twijfel ook de ijsbar in Kaffi Reykjavík. De hele bar is gemaakt van IJslands gletsjerijs en een bezoek aan deze bar is zonder enige twijfel een unieke ervaring. Jongeren die houden van eens lekker uitgaan kunnen terecht in Hverfisbarinn en Solón. Hou er rekening mee dat hier in de weekends vaak lange wachtrijen staan en je dus vroeg genoeg naar de clubs dient af te zakken.

IJslanders trekken niet alleen graag naar één van de clubs of discotheken in de stad, maar ook naar één van de vele plaatselijke bioscopen. De films in de bioscopen worden steeds getoond in hun originele uitvoering, terwijl ze worden voorzien van IJslandse ondertiteling. Filmliefhebbers vanover heel IJsland komen in de herfst massaal naar de hoofdstad om er de nieuwste internationale films te gaan bekijken op het Reykjavik Film Festival.

Ook de muziekscène in IJsland is bijzonder veelzijdig. Wereldberoemde artiesten als zangeres Björk en de post-rockband Sigur Rós kwamen reeds in de stad optreden. Iedere week vinden er verschillende optredens plaats terwijl in de zomer het muziekfestival Iceland Airwaves plaatsvindt. In oktober verzamelen zich in de stad massaal jazz fans voor het Reykjavik Jazz Festival.

Voor wie de avond niet graag op zijn hotelkamer of vakantiewoning doorbrengt heeft Reykjavik heel wat te bieden. Het uitgaansleven is er bijzonder uitgebreid, bioscopen zijn er bij de vleet en voor wie het graag iets rustiger aan doet en naar een theater gaat kijken zijn er eveneens meer dan voldoende mogelijkheden zoals het Nationaal Theater en het Stadstheater. Voor wie van dans houdt is een voorstelling bijwonen van de befaamde IJslandse Danscompagnie zonder enige twijfel een absolute must.