Walvissen spotten

IJsland staat algemeen bekend als de beste plaats van Europa om walvissen te spotten. Walvissen in het water rond IJsland spotten is dan ook het hele jaar door mogelijk. Tijdens een walvistocht vanuit Reykjavik zal je dan ook voor de kust steeds verschillende prachtige dieren kunnen aanschouwen. Het gaat hierbij niet alleen om verschillende soorten walvissen zoals bultruggen, vinvissen en orka’s, maar ook om allerhande verschillende soorten dolfijnen. Het boeken van een walvistour op IJsland vanuit Reykjavik is dan ook niet voor niets door de jaren heen bijzonder populair geworden bij toeristen.

Populaire walvissen tours in IJsland

Walvissen rond IJsland spotten

Vanuit verschillende havens op IJsland worden er tours georganiseerd om walvissen te spotten. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat de beste plaats om walvissen te kijken de locatie is tussen Reykjavik en de “walvissenhoofdstad” Husavik. Dit betekent dat het boeken van een walvistocht vanuit Reykjavik doorgaans het interessantst is. Je vaart dan vanuit de haven van Reykjavik helemaal richting het noord-oosten tot bij de plaats Husavik. Je dient er rekening mee te houden dat er heel wat verschillende soorten walvistours bestaan. De tours die je gaat boeken verschillen onder meer ten opzichte van elkaar door het type boot waar gebruik van wordt gemaakt. Zowel metalen, rubberen als houten boten zijn immers mogelijk.

Wat is de beste tijd om walvissen te spotten in IJsland?

Wil jij ook graag een walvistour boeken vanuit Reykjavik? In dat geval zal je graag willen weten wat nu precies de beste tijd is in het jaar om walvissen te kunnen spotten. Eigenlijk kan dat in IJsland altijd. Het eiland is dan ook niet voor niets één van de beste plaatsen ter wereld om deze machtige dieren te bekijken. Dit gezegd zijnde is de kans nog net wat groter tussen eind april of begin mei en oktober. Het is namelijk in deze periode dat het water het meest voedselrijk is. Deze periode staat er dan ook om bekend degene te zijn waarin walvissen hun voorraad aanleggen vooraleer ze richting Zuid-Afrika trekken om te gaan paren. Wil je dus graag jouw kansen op het spotten van (veel) walvissen zo groot mogelijk houden? Dan is het zeker de moeite waard om tijdens de zomermaanden naar Reykjavik af te reizen.

Een walvistocht vanuit Reykjavik boeken

Je zal kunnen vaststellen dat er vanuit Reykjavik evenals vanuit menig aantal andere havens op IJsland heel wat verschillende walvistochten worden aangeboden. Het op voorhand boeken van een dergelijke excursie kan aan te raden zijn. Op deze manier ben je namelijk altijd verzekerd van je plaatsje op de boot terwijl je op de meest optimale wijze kennis kan maken met de prachtige walvissen en dolfijnen die voor de kust van IJsland zijn terug te vinden.

Het boeken van de ‘Whales of Iceland’ tour is mogelijk bij GetYourGuide. Deze tour boeken zorgt er voor dat je gedurende drie uur kennis kan maken met het indrukwekkende onderwaterleven dat zich voor de IJslandse kust bevindt. Het boeken van deze tour laat je dan ook niet alleen kennismaken met dwergvinvissen, maar ook met dolfijnen evenals bruinvissen. Wat deze tour extra interessant maakt is dat er een garantie wordt gegeven op het spotten van walvissen. Zie je tijdens de geboekte walvistocht vanuit Reykjavik geen walvissen? Dan krijg je helemaal gratis een tweede tocht aangeboden!

Hoeveel kost walvissen kijken in IJsland?

Tot slot zal je, je wellicht ook nog de vraag stellen hoeveel het nu precies kost om een walvistour op IJsland vanuit Reykjavik te boeken. De exacte kostprijs is afhankelijk van het soort boot waarmee je meegaat. Boek je de walvistour zoals hierboven aangegeven bij GetYourGuide? In dat geval kan je doorgaans rekenen op een gemiddelde kostprijs van zo’n 80 euro per persoon. Let op, de prijzen kunnen schommelen afhankelijk van de periode in het jaar. Doorgaans liggen de prijzen voor de walvistours in het hoogseizoen net wat hoger dan in andere periodes in het jaar.

Hoe je voorbereiden op walvissen spotten in IJsland?

Tot slot zal je natuurlijk ook nog graag willen weten hoe je, je walvis spotten trip in IJsland precies moet voorbereiden. In principe zijn er niet veel zaken waar je op dit vlak rekening mee dient te houden. Wanneer je een georganiseerde walvistour gaat boeken dien je zelfs niet noodzakelijkerwijs aangepaste kleding te voorzien. Aan boord zijn er dan ook altijd warme overalls ter beschikking.

Let wel, het wordt wel sterk aangeraden om tijdig aanwezig te zijn op het vertrekpunt van de excursie. In principe wordt er gevraagd om zo’n 20 minuten voor vertrek aanwezig te zijn. Controleer ook altijd over welke plaatsen je beschikt aan boord. In het merendeel van de gevallen kunnen alle opvarenden wel steeds rekenen op een (zit)plaats aan het raam. Zo kan je alle walvissen pas echt op de meest comfortabele wijze spotten!