Reisadvies

Status:

Positief reisadvies. Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Reykjavik / IJsland.

Criminaliteit:

IJsland kent een zeer laag criminaliteitsgehalte en is dan ook een bijzonder veilig vakantieland. De meeste (kleine) criminaliteiten doen zich voor in de hoofdstad Reykjavik. Vooral na een avond stappen kan er soms overlast plaatsvinden door overvloedig alcohol of druggebruik.

Gezondheid

De standaard van de gezondheidszorg in IJsland is hoog. Je dient er echter wel steeds rekening mee te houden dat een groot deel van IJsland nagenoeg onbegaanbaar is voor auto’s en er voor reddingsoperaties gebruik wordt gemaakt van een reddingshelikopter (of boot). Wanneer je hiervoor niet verzekerd bent dien je zelf op te draaien voor deze kosten. Hou er rekening mee dat deze kosten hoog kunnen oplopen. Voor een bezoek aan IJsland zijn geen inentingen vereist. Het wordt over het algemeen echter wel aangeraden om een degelijke reisapotheek mee te nemen.

Wegennet

Hou er rekening mee dat de IJslandse wegen niet vergelijkbaar zijn met deze in België en Nederland. De wegen beschikken vaak slechts over twee vakken en zijn allemaal behoorlijk kronkelig. De maximum snelheid is laag en dat heeft zonder twijfel zijn reden. Vooral in de wintermaanden is het opletten geblazen. Zorg er in ieder geval voor dat je beschikt over een goede autoverzekering. Hou er ten allen tijde rekening mee dat je in IJsland verplicht bent om ook overdag met lichten aan te rijden! Hou er tijdens het rijden eveneens steeds rekening mee dat er zomaar een dier de weg over kan lopen.

Klimaat

Maar weinig landen ter wereld beschikken over een dergelijk wisselvallig klimaat als IJsland. Het wordt steeds aangeraden een reis goed te plannen en de plaatselijke weerberichten goed in het oog te houden. Hou er rekening mee dat het weer in IJsland bijzonder snel kan omslaan en dat er grote verschillen kunnen zijn tussen het noorden en het zuiden van het land. Wanneer je de bergen in trekt dien je steeds rekening te houden met het aanwezige lawinegevaar, ook tijdens de zomermaanden!

Huisdieren

Wanneer je, je huisdier mee wil nemen naar IJsland dient hiervoor een specifieke goedkeuring ontvangen te worden. Zoals steeds dient het huisdier eveneens in het bezit te zijn van een internationaal dierenpaspoort. IJsland treedt bijzonder streng op tegen het binnenbrengen van levende dieren zonder toestemming. Wanneer je een dier binnenbrengt waarvoor geen toestemming werd verkregen wordt in de meeste gevallen overgegaan tot onmiddelijke doding van het dier in kwestie. Vaak kan je ook nog eens rekenen op een zware geldboete.