Noorderlicht IJsland

Het noorderlicht op IJsland zien is één van de belangrijkste redenen voor veel mensen om een reis naar dit prachtige eiland te ondernemen. Het noorderlicht kan dan ook met recht en rede worden bestempeld als één van de mooiste natuurfenomenen op deze planeet. Dit gezegd zijnde is het helaas zo dat een vakantie boeken naar Reykjavik geen garantie biedt op het zien van het noorderlicht. Wil jij de kans op het zien van het noorderlicht in Reykjavik of omgeving zo hoog mogelijk houden? In dat geval zijn er verschillende factoren waar je graag rekening mee zal willen houden. Denk hierbij niet alleen aan de plaats waar je logeert, maar ook aan de periode van het jaar waarin je naar IJsland gaat. Door rekening te houden met de tips op deze pagina hou je in ieder geval jouw kansen op het kunnen aanschouwen van het noorderlicht zo groot mogelijk!

Wanneer is de kans op het noorderlicht in IJsland het grootst?

IJsland staat algemeen bekend als één van de meest toegankelijke landen op deze planeet om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Mede omwille van deze reden is het dan ook zo dat er op het eiland heel wat verschillende excursies worden georganiseerd die speciaal in het teken staan van het aanschouwen van het noorderlicht. Je kan er voor kiezen om een dergelijke trip op voorhand te reserveren, maar let op, het weer speelt een bepalende factor voor het al dan niet kunnen waarnemen van dit natuurfenomeen.

Veel mensen stellen zich de vraag wanneer je nu precies over de grootste kans beschikt om het noorderlicht te kunnen bekijken. Wel, om dit moment te kunnen bepalen moeten er zich een aantal situaties voordoen. Concreet is het dan ook zo dat je het noorderlicht in IJsland het beste kan aanschouwen wanneer:

  1. Het nacht is;
  2. Er sprake is van weinig tot geen bewolking;
  3. Er een zonne-uitbarsting plaats moet hebben gevonden;
  4. De zonnewind richting de Aarde waait;
  5. De zonnewind sterk genoeg is om de Aarde te bereiken;

Op voorhand aangegeven wanneer het noorderlicht op IJsland nu het best waar te nemen is, is ongelofelijk moeilijk. Het wordt dan ook altijd aangeraden om goed het actuele weerbericht te volgen en ook te kijken naar de intensiteit van de zonne-uitbarstingen. Dit is op verschillende, gespecialiseerde websites te volgen.

Wat is de beste tijd voor het verschijnen van het noorderlicht in Reykjavik?

Niet alleen de beste periode van het jaar om het noorderlicht in Reykjavik te kunnen zien is een vaak gestelde vraag. Daarnaast vragen veel mensen zich namelijk eveneens af wat nu precies de beste tijd in de dag is om het noorderlicht op IJsland te kunnen aanschouwen. De beste kansen doen zich voor tussen 18h00 en 01h00 ‘s nachts. Dit gezegd zijnde is het zo dat, wanneer het maar voldoende donker is, het noorderlicht op eender welk ogenblik kan opduiken. Dit kan dus ook perfect om vijf uur in de ochtend zijn!

Beste reistijd voor een noorderlicht reis naar IJsland

Ondanks bovenstaande is het zo dat er wel degelijk zoiets bestaat als een beste reistijd voor het aanschouwen van het noorderlicht op IJsland. Het probleem hiermee is echter dat deze ideale reistijd vrij lang duurt, namelijk van eind augustus tot en met begin april. Over het algemeen zijn de locals het er over eens dat de meest optimale omstandigheden zich vaak voordoen tijdens de wintermaanden. Dit gezegd zijnde is er gemiddeld sprake van minder bewolking in de maanden september tot november evenals maart en april. De verschillen zijn echter zo klein dat dit de kans op het kunnen aanschouwen van het noorderlicht in Reykjavik of in andere delen van IJsland slechts minimaal beïnvloedt.

Het boeken van een noorderlicht reis naar IJsland

De populariteit van het noorderlicht is zo groot dat verschillende reisorganisaties er voor kiezen om speciale noorderlicht reizen naar IJsland aan te bieden. Tijdens deze reizen wordt er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat je als deelnemer kan genieten van het unieke spektakel dat het noorderlicht weet te realiseren. Wil je liever een speciale noorderlicht excursie boeken tijdens jouw verblijf op IJsland? Ook dat behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Enkele populaire excursies die op dit vlak worden aangeboden zijn met name:

Wanneer jij er altijd al van hebt gedroomd om eens het noorderlicht in het echt te kunnen aanschouwen kan het zeker en vast de moeite waard zijn om één van  de bovenstaande noorderlicht tours te boeken!