Keflavik

Uiteraard gaat deze website in eerste instantie over de IJslandse hoofdstad Reykjavik, maar ook in de omgeving van de stad zijn verschillende interessante plaatsen terug te vinden. Eén van die plaatsen is Keflavik. Keflavik heeft voornamelijk bekendheid verworven omwille van de internationale luchthaven, maar er is meer. Op deze pagina willen we u graag vertellen waarom u toch maar beter eens een bezoekje brengt aan Keflavik en omgeving indien u toch een vakantie doorbrengt op IJsland.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken die nog nooit eerder naar IJsland zijn geweest landen ze niet op de internationale luchthaven van Reykjavik, maar wel op die van het nabijgelegen Keflavik. De internationale luchthaven van Keflavik bevindt zich op zo’n 50 kilometer van het centrum van Reykjavik. Er landen op de luchthaven vluchten vanuit heel Europa. Ook vanuit België en Nederland zijn er (al dan niet rechtstreekse) verbindingen met de internationale luchthaven van Keflavik. Recent nog besloot bijvoorbeeld de bekende luchtvaartmaatschappij Thomas Cook Airlines om tijdens het zomerseizoen rechtstreekse vluchten aan te bieden naar Keflavik.

Keflavik heeft dus voornamelijk bekendheid weten te verwerven door de aanwezigheid van de luchthaven, maar er is uiteraard meer. Er zijn ook in Keflavik en omgeving immers verschillende interessante bezienswaardigheden terug te vinden. Zo vindt u er de Duushús, kunt u een bezoekje brengen aan de haven van Keflavik (en er eventueel een uitstapje boeken?) en kunt u uiteraad ook een bezoekje brengen aan het Reykjanes Maritime Center. Het is opvallende dat Keflavik voor IJslandse normen over een toch aanzienlijke hoeveelheid hoogbouw beschikt. De meeste gebouwen tellen er zomaar even 8 verdiepingen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat deze gebouwen en vooral de hoogte er van bepalend zijn voor de skyline van de stad.

Van de andere kant is het ook zo dat er in Keflavik een militaire basis is terug te vinden. Die basis deelde faciliteiten met de luchthaven en speelde een belangrijke rol in verschillende oorlogen. De NAVO-basis werd zelfs even aangehaald in de Tom Clancy’s roman Red Storm Rising. Het strategische belang van de basis werd een flink stuk minder na de ondergang van de Sovjet-Unie. Het heeft uiteindelijk geduurd tot 1 oktober 2006 vooraleer de Amerikanen vertrokken. Bijgevolg werd ook het militaire onderdeel van het vliegveld gesloten.

Keflavik en omgeving is op zich zeker en vast het bezoeken waard wanneer u verblijft in Reykjavik of wanneer u een reis maakt doorheen IJsland. Net als overal op het eiland zijn ook hier verschillende mooie omgevingen terug te vinden die zeker en vast een fotootje waard zijn. U heeft IJsland eigenlijk niet gezien zonder een bezoek te brengen aan het schiereiland Reykjanes waar ook Keflavik op terug te vinden is. Overigens, op het schiereiland zijn nog meer interessante dorpjes terug te vinden zoals Grindavík, Hafnir, Sandgerði, Garður, Njarðvík en Vogar. Tot slot is ook de bekende Blue Lagoon hier gelegen wat een absolute must is voor iedereen die op vakantie gaat naar IJsland.