Keflavik Airport

Wanneer je er voor kiest om een vlucht vanuit België of Nederland naar Reykjavik te boeken landt je in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken niet op Reykjavik Airport. De internationale vluchten naar IJsland worden dan ook steeds uitgevoerd op Keflavik Airport. Wel zijn er bepaalde internationale verbindingen tussen IJsland en Groenland en de Faeröer. Vanuit België en Nederland  vlieg je dus echter steeds op Keflavik Airport.

Grootste luchthaven van IJsland

De internationale luchthaven Keflavik Airport is de grootste luchthaven van IJsland en werd genoemd naar de ontdekkingsreiziger Leif Eriksson. De IJslandse naam van deze luchthaven is dan ook Flugstöð Leifs Eiríkssonar. Keflavik Airport wordt uitsluitend gebruikt voor internationale vluchten. Mensen die binnenlandse vluchten willen ondernemen kunnen dit doen vanaf de luchthaven van Reykjavik. Keflavik Airport beschikt in totaal over twee startbanen en het luchthaventerrein is ongeveer 25 vierkante kilometer groot.

Gebouwd door het Amerikaanse leger

Keflavik Airport werd ten tijde van de Tweede Wereldoorlog gebouwd door het Amerikaanse leger. Het vliegveld van Keflavik werd geopend op 23 maart 1943 en werd gedurende de oorlog uitsluitend voor militaire doeleinden gebruikt. Het belang van de locatie van de luchthaven was dan reeds duidelijk en is in de daarop volgende jaren alleen maar duidelijker geworden. Vandaag de dag is de luchthaven van Keflavik voor vluchten vanuit Europa en de Verenigde Staten de toegangspoort tot het prachtige IJsland.

Met Icelandair naar Keflavik

De belangrijkste en bekendste luchtvaartmaatschappij is uiteraard Icelandair (ook Air Iceland). Deze luchthaven vliegt vanaf de internationale luchthaven van Keflavik naar zeven steden in de Verenigde Staten en naar twaalf steden in Europa. Over het algemeen is het behoorlijk rustig op de luchthaven van Keflavik, alleen ‘s morgens vroeg kan het er behoorlijk druk zijn. Dan landen immers alle vliegtuigen uit de Verenigde Staten op hetzelfde ogenblik. De komende paar uur is het dan ook vaak erg druk omdat heel veel toeristen dan willen overstappen op vluchten naar Europa.

Welke luchtvaartmaatschappijen vliegen op Keflavik Airport?

Zoals reeds aangegeven is het een groot misverstand dat internationale vluchten worden uitgevoerd naar de luchthaven van Reykjavik. Die verwarring is natuurlijk best logisch. Wanneer we het aantal luchtvaartmaatschappijen bekijken die op Keflavik Airport vliegen kunnen we vaststellen dat, dat er behoorlijk wat zijn. Vanuit België en Nederland worden vluchten doorgaans echter vooral uitgevoerd door de volgende twee luchtvaartmaatschappijen:

  • Transavia;
  • Icelandair;

Buiten bovenstaande zijn er echter nog meer luchtvaartmaatschappijen die over verbindingen beschikken met de internationale luchthaven van Keflavik. Het vliegveld van Keflavik wordt dan ook eveneens aangevlogen door:

  • Norwegian;
  • Wizz Air;
  • easyJet;

Regelmatig is het mogelijk om extra voordelig naar Keflavik Airport te vliegen. Er worden niet alleen door de prijsvechters Transavia en easyJet, maar ook door de andere luchtvaartmaatschappijen immers regelmatig interessante aanbiedingen gelanceerd. Zo kan jouw vlucht naar Reykjavik op IJsland in één klap nog voordeliger worden!

Vervoer vanaf de luchthaven van Keflavik

Vlieg jij ook op de internationale luchthaven van Keflavik voor jouw vakantie op IJsland? In dat geval zal je natuurlijk ook graag willen weten op welke manier je van de luchthaven in het centrum van Reykjavik kan komen. Dit kan op verschillende manieren. In eerste instantie kan je er uiteraard voor kiezen om een taxi te nemen. Een taxi brengt je in ongeveer 45 minuten tijd van het vliegveld van Keflavik naar het centrum van de stad. De kostprijs hiervoor bedraagt ongeveer 17.500 IJslandse kronen. Voor een groep van vier personen komt dit neer op zo’n 130 à 135 euro.

Een andere populaire mogelijkheid waar veel reizigers gebruik van maken is de bus. Flybus vertrekt bijvoorbeeld elke 35 à 40 minuten nadat er een vliegtuig is geland op de luchthaven naar het centrum van Reykjavik. De eindhalte in Reykjavik is de zogenaamde BSI Bus Terminal. Vanaf hier is het eenvoudig mogelijk om te voet (of met een taxi als je dat wil) het effectieve centrum te bereiken van de IJslandse hoofdstad. De gemiddelde reistijd vanaf de luchthaven naar het centrum van Reykjavik met Flybus bedraagt zo’n 50 minuten.

Tot slot bestaat er ook nog een standaard busroute die je meeneemt vanaf de internationale luchthaven van Keflavik naar het centrum van de IJslandse hoofdstad. Het gaat hierbij om busnummer 55 van Strætó. Deze bus pendelt gemiddeld zo’n 10 keer per dag tussen Keflavik Airport en Reykjavik. De bus wordt in de praktijk echter niet zo vaak gebruikt door toeristen, maar voornamelijk door locals. Het voordeel van deze bus is wel de zeer scherpe prijs van slechts 1.880 ISK. Met deze bus naar het centrum van Reykjavik reizen duurt zo’n 1 uur en 20 minuten.