Evenementen

Doorheen het jaar vinden er in IJsland tal van evenementen plaats, waarvan er opvallend veel in het teken staan van de natuur en onze planeet. IJslanders staan bijzonder dicht bij de natuur en dat gevoel delen ze graag met hun bezoekers. Wat oudejaarsavond betreft zijn er maar weinig andere landen in de wereld waar het nieuwe jaar zo spectaculair en gezellig wordt ingezet als hier. Om klokslag twaalf uur vindt een spectaculair vuurwerk plaats en wordt het nieuwe jaar ingezet met sfeervolle en typisch IJslandse liedjes.

Winterlichtenfestival

Tijdens het Winterlichtenfestival, welke elk jaar eind februari plaatsvindt, wordt het terugkerende licht en de winter gevierd. Dit evenement is een groot feest in IJsland waar werkelijk iedere inwoner aan deelneemt. Een volledig weekend lang staat alles in het teken van dit evenement. Wanneer je als toerist in deze periode in IJsland bent loont het zeker de moeite het feest bij te wonen.

Kunstfestival

In 1970 werd voor de eerste keer het kunstfestival van Reykjavik georganiseerd. Het is daarmee meteen één van de oudste festivals van Noord-Europa. Vandaag de dag is dit festival het belangrijkste culturele evenement dat in de stad plaatsvindt. Het programma van het festival bestaat uit theater, dans, ballet, beeldende kunst en muziek. Het kunstfestival van Reykjavik krijgt jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid buitenlandse artiesten over de vloer.

Festival van de Zee

In juni wordt het Festival van de Zee gehouden. Dit feest is er om de inwoners van IJsland eraan te herinneren hoe belangrijk de zee en de zeevaarders zijn geweest in de geschiedenis van het land. Het Festival van de Zee vindt plaats op één dag en op deze dag blijven alle Ijslandse boten in de haven liggen. Het is de enige dag van het jaar waarop dit gebeurt. Zeemannen strijden op deze dag eveneens tegen elkaar in heuse roei- en krachtcompetities.

Zomer Zonnewendefestival

Tijdens het Zonnewendefestival wordt een oude traditie van de Vikingen in stand gehouden. Op de 21ste juni vierden de Vikingen steeds de zogenaamde zonnewende. Deze dag is de langste dag van het jaar en dat werd stevig gevierd. Vandaag de dag doen de IJslanders hun uiterste best om het feest zo authentiek mogelijk te maken. Denk hierbij aan Vikingkledij, -instrumenten, -juwelen, -handwerk en als vanzelfsprekend eten en drinken.

Reykjavik International Film Festival

In september 2004 werd voor de eerste keer het Reykjavik International Film Festival gehouden in de IJslandse hoofdstad. Sindsdien is dit evenement een jaarlijks terugkomend hoogtepunt voor de stad. Maar liefst 11 dagen lang worden de inwoners en bezoekers van de stad getrakteerd op tientallen films uit een groot aantal landen. Tijdens het festival worden ook veel extra activiteiten georganiseerd. Meer weten over dit festival? Bezoek dan de speciale Reykjavik International Film Festival pagina op deze website.

Cultuurnacht

De cultuurnacht van Reykjavik is zonder enige twijfel het grootste evenement in IJsland. Ruim een derde van de bevolking van het land neemt deel aan dit evenement. Doorheen de IJslandse hoofdstad vinden tal van verschillende voorstellingen plaats onder de vorm van muziek, kunst, dans, theater, sport, voedsel, mode en nog zoveel meer. Gedurende de hele avond blijven alle musea en winkels uitzonderlijk geopend waar de dag wordt afgesloten met een schitterend vuurwerk. Het is eveneens op deze dag dat de bekende marathon van Reykjavik plaatsvindt.

Airwaves Festival

Het Airwaves Festival is een relatief jong festival. Het werd voor het eerst georganiseerd in 1999 en is vandaag de dag een bijzonder populair evenement. Zowel binnenlandse als internationale artiesten treden op dit festival op. De optredens vinden plaats op verschillende plaatsen doorheen de hoofdstad, maar daar houdt het niet bij op. Na de optredens gaat het feest gewoon de hele nacht door. Vooral het feest aan de bekende Blue Lagoon is bijzonder populair.

Oudejaarsavond

Er zijn maar weinig plaatsen ter wereld waar oudejaarsavond zo uitbundig en sfeervol wordt gevierd als in IJsland. Er worden enorme hoeveelheden geld gestopt in het vuurwerk en het nieuwe jaar wordt ingezet met volksliedjes in combinatie met tal van fantasiefiguren zoals elfen en trollen! Het IJslandse nieuwjaar kan in ieder geval op heel wat belangstelling rekenen. In 2005 vierde onder andere nog de wereldberoemde Quentin Tarantino nieuwjaar in IJsland.