Watervallen IJsland

Het moet gezegd, Moeder Aarde heeft zich op IJsland van haar beste kant laten zien. Verspreid over het eiland zijn dan ook heel wat wonderen der natuur terug te vinden. In het bijzonder de verschillende watervallen op IJsland zijn een streling voor het oog. Er zijn maar weinig andere landen op deze planeet terug te vinden waar je zoveel indrukwekkende watervallen terug zal vinden als hier. Tijdens je zoektocht naar de mooiste waterval van IJsland zal je ongetwijfeld ook enkele minder bekende pareltjes ontdekken welke je toch met verstomming zullen slaan. Wil jij ook graag meer te weten komen over de mooiste watervallen op IJsland? Dan ben je daarvoor op deze pagina zonder meer aan het juiste adres!

Wat is de grootste waterval van IJsland?

Laat ons meteen maar even beginnen met aan te geven wat nu precies de grootste waterval is van IJsland. Het gaat hierbij om de zogenaamde ‘Dettifoss’ waterval. Deze waterval beschikt over een indrukwekkende breedte van 100 meter evenals een hoogte van 44 meter. Bij een bezoek aan de Dettifoss waterval wordt het ook steeds aangeraden om even goed de omgeving te verkennen. In de buurt van de grootste waterval van IJsland zijn immers ook nog twee kleinere exemplaren terug te vinden. Het gaat hierbij om de volgende:

  • De Hafragilsfoss waterval met een hoogte van 27 meter;
  • De Selfoss waterval met een hoogte van 11 meter;

De Dettifoss waterval is werkelijk zeer indrukwekkend. Ze verwerkt per seconde dan ook niet minder dan 500 kubieke meter water. Sowieso is een bezoek aan deze waterval een absolute aanrader en bovendien kan je ook nog eens rekenen op een uitermate gunstige ligging. De Dettifoss waterval is namelijk gelegen in het zogenaamde ‘Jokulsargljufur’ natuurpark. Het is in dit park dat je ook een kleinere versie van de Amerikaanse Grand Canyon terug kan vinden.

Wat is de mooiste van alle watervallen op IJsland?

Er bestaat behoorlijk wat discussie over wat nu precies de mooiste waterval is van IJsland. Dat deze discussie bestaat is niet zo vreemd. Het is namelijk behoorlijk lastig kiezen uit al die natuurpracht die zich hier ontvouwt. Volgens heel wat reizigers is de meest spectaculaire waterval van IJsland de zogenaamde ‘Godafoss’ waterval. Niet voor niets betekent Godafoss ‘waterval van de Goden’. Deze waterval heeft een breedte van 30 meter en het water duikt er zo’n 12 meter naar beneden.

Een andere waterval in IJsland die vaak wordt bestempeld als de mooiste van het eiland is de ‘Dyanjandi’. Naar deze waterval wordt ook vaak verwezen als de ‘Fjallfoss’. In principe is het niet correct om te zeggen dat dit één enkele waterval is. Ze bestaat namelijk uit een combinatie van allemaal kleine(re) watervallen. De Dyanjandi is terug te vinden in het westelijke fjordengebied van IJsland en valt in het bijzonder op door haar verschillende karakter ten opzichte van de andere watervallen van IJsland.

Boek op voorhand de populaire Golden Circle tour

De Gullfoss waterval op IJsland

De ‘Golden Circle‘ of ‘Gouden Cirkel’ tour is ongetwijfeld één van de bekendste tours op IJsland. Tijdens deze tour zal je onder meer kennismaken met de zogenaamde ‘Gullfoss’ waterval. Dit is een ongelofelijk brede waterval welke er om bekend staat in diverse stappen naar beneden te vallen. Kenmerkend voor de Gullfoss waterval op IJsland is bovendien ook dat er zich vaak een mooie regenboog vormt op de plaats waar het water naar beneden duikt. De Gullfoss waterval is werkelijk fabelachtig mooi. Het is mogelijk om als het ware in het midden van de waterval te gaan staan (uiteraard nog steeds op het droge) waardoor je pas echt de kracht van het water kan voelen. Dit is absoluut één van de watervallen op IJsland die je gezien moet hebben!

Andere watervallen op IJsland om te ontdekken

Met de bovenstaande watervallen op IJsland heb je ongetwijfeld reeds heel wat prachtexemplaren om te ontdekken. Dit gezegd zijnde is het zo dat er nog heel wat meer watervallen op IJsland zijn terug te vinden die de moeite waard zijn om te ontdekken. Wat bijvoorbeeld te denken van de Seljalandsfoss waterval? Deze waterval is zo populair omdat het mogelijk is om er achter heen te lopen! Heb jij er dus met andere woorden ook al altijd van gedroomd om eens een waterval op IJsland achterlangs te lopen? Dan mag de Seljalandsfoss zeker en vast niet op jouw verlanglijstje voor IJsland ontbreken!

Last but not least is er ook nog de zogenaamde ‘Skogafoss’ waterval. Deze waterval is gelegen in het midden van de groene valleien welke zich in het zuiden van IJsland bevinden. De Skogafoss is één van de grootste watervallen van IJsland en beschikt over een hoogte van 60 meter en een breedte van 25 meter. Het is mogelijk om de locatie van deze waterval te bereiken via een zogenaamd schapenpad. Eenmaal aangekomen bij de Skogafoss waterval zal je kunnen vaststellen dat je, je wandeling nog kan verder zetten langs de bergpas. Dit is werkelijk een prachtige wandeling om te doen op IJsland!